zondag 2 oktober 2011

Zondag 2 oktober      
ontwaken in Aldi Pachi
KM 50140

Zondag. De derde dag op deze mooie plek. Zondag was ook ooit voorbestemd als rustdag, dus daar houden we ons maar aan.
Uiteraard eerst ons ontbijt. De oplettende lezer weet dat er op zondag bij ons dan gekookte eitjes op het menu staan.

We hebben het zo goed naar de zin hier dat we meteen ook maar besluiten om de komende dag ook hier te overnachten.
Zondag betekent ...
dat de Grieken meestal zelf ook naar het strand gaan. We verwachten dus het een en ander. Het zal echter net zo rustig blijven als de voorgaande dagen. Op het stuk strand rechts en honderd meter verwijderd van ons liggen de hele dag misschien tien mensen op de ligbedden, die daar nog niet zijn weggehaald. Voor de rest komen er alleen af en toe wat mensen langs de zee aan ons voorbij geslenterd.

Vandaag wederom een doopfeest in de taverne achter ons. In tegenstelling tot gisteren zien wij om tien uur nog steeds niks gebeuren. Geen obers die de boel klaarzetten, geen versierpogingen, alles in rust.
Dan om half elf arriveren twee dames met een auto waaruit wat feestversiersels komen. De hoofdkleur is blauw, dus middelpunt van het feest zal wel een jongetje zijn.

Eén dame weet duidelijk niet wat haar taak is. Ze legt spullen van het ene naar het andere tafeltje zonder iets tot stand te brengen. Dan gaat een wit tafellaken op een tafeltje om na 2 minuten vervolgens weer op een ander tafeltje terecht te komen. Ze loopt naar de auto, makt de kofferbak open, haalt er iets uit, legt het weer terug…. en zo gaat het door. Gelukkig weet de andere dame beter van wanten.
Alles een stuk soberder versierd dan gisteren pakken de twee dames om twaalf uur een ligbed van de stapels die onder de bomen achter ons staan en gaan in de schaduw van een boom liggen dutten. De dame die niets uit haar handen kreeg heeft het van het niet veel doen waarschijnlijk zo koud gekregen dat zij zelfs nog een dekentje over haar heen trekt. ?????
Huh?
Ja, maar die Grieken zijn natuurlijk een graad of veertig gewend hier en vinden 28 graden misschien wel herfstachtig.
Wij gaan echter verder met pogingen een laagje bruin op onze lijven te krijgen. Over een paar weken zitten wij écht in de herfst in Nederland.

Inmiddels zijn twee obers begonnen met het gereed maken van de tafels. Nou, denken we, dat wordt een stuk minder dan gisteren. Toen waren ze om elf uur al met zijn zessen aan het dekken.
Rond enen arriveert de band. Dat horen we aan het inspelen, we zien niks want de camper staat tussen ons en de taverne in.
Als de bouzoukispeler warm gaat draaien horen we - ook als niet Griek - onmiddellijk dat deze man de kunst beter verstaat dan die van gisteren.
Als vervolgens om half twee alle gasten gearriveerd zijn bast de muziek los. Nou ja barst… Heel ingetogen begint de bouzoukispeler begeleid door een keyboardspeler een sfeervol achtergrondmuziekje. We hebben meteen het ‘wauwgevoel’.
Thuis hebben we een CD met hele rustige instrumentale Griekse achtergrondmuziek. ‘Greek Romance’ heet die toepasselijk. Je weet wel, zo’n sauna-CD, waarop ook passages staan met het zacht ruisen van de zee. Ik gebruikte hem vroeger nog wel eens als achtergrondmuziek in mijn massagepraktijk.
Dit hier is net zo. ‘We gaan hier vandaag écht niet meer weg’ zeggen we.
De bouzoukispeler maakt af en toe riedels op zijn instrument die Jan Akkerman niet zouden misstaan. Onverwachte loopjes en niet voor de hand liggende akkoorden.

Na deze warming up van ongeveer een half uur komt er een zanger in het (muziek)spel. Compleet andere muziek dan de hitjes van gisteren. Zover we het kunnen beoordelen gaat het hier veel meer om oorspronkelijke Griekse muziek. Zeker als er ook nog een percussionist aan het spel gaat meedoen, die op een paar kleine Turks/Griekse bongo’s speelt, die hij tussen zijn benen klemt.
We horen invloeden uit de Balkan, Turkije, Griekenland en ?????
De stemming komt er goed in en op een gegeven moment beginnen enkele oudere mannelijke gasten aan hun traditionele zwanendans.
Dat zien we dus, want we zijn door de muzikale overdondering zo nieuwsgierig geworden dat we er ook beeld bij willen hebben. Dus kijken we af en toe om de hoek van onze camper wat zich op de feestvloer afspeelt.
Zo zien we de typische Griekse ‘polonaise’ aan onze ogen voorbij trekken.
Je weet wel, in een slinger of kring elkaars hand vasthouden en een bepaald systeem uitvoeren aan stappen vooruit, achteruit, zijwaarts en de benen heffen.
Nog wat later op de middag sneuvelen de eerste borden en worden de eerste servetjes vóór de dansers op de grond gegooid.

Wat zitten we hier geweldig. We nemen ook maar een paar ouzo ’s om een klein beetje in de sfeer op te gaan.
Helaas is het feest rond half vijf afgelopen en wordt het rustig op het strand. We lezen nog wat en voor het echt frisser wordt nemen we een douche. De buitendouche van onze camper.
Die hebben we er meteen in gemaakt toen we deze camper kochten. Omdat we toch bijna altijd vrij kamperen en bij voorkeur langs of op het strand vonden we dit een nuttig iets. En dat is het ook gebleken de drie jaren dat we met deze camper op pad zijn.
Ook nu. We hebben wel een badkamer met apart te creëren doucheruimte in onze camper, maar als we nogal zanderig, zoutig en stoffig van het strand komen is het wel lekker om alle troep buiten te houden.
Overigens is het een warm/koud douche met mengkraan dus geen gekoukleum.

Lekker schoon en proper eten we wat van de grill met een salade. Alles uit eigen keuken en op eigen zandterras van een paar honderd vierkante meter.
Al overheersend aanwezig is de zonsondergang die alles en iedereen in een zwoel en romantisch avondrood onderdompelt.Het silhouet van die ene boom - die we nooit zullen vergeten – vóór de ondergaande zon nodigt uit om vele MB’s op de SD-kaart van onze fotocamera’s te schieten. Ondanks dat de boom stil blijft staan is elke seconde het beeld en de kleur van het totaalplaatje wel anders.
Dat wordt straks nog een hele klus om de mooiste foto te selecteren.Omdat de romantiek ons heeft aangestoken gaan we op tijd naar bed….
omdat we morgen op tijd op willen staan!

Overnachting Aldi Pachi
KM 50140
N 40.78946 E 24.62714


mm2greece2011 weergeven op een grotere kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten