maandag 26 september 2011

overweldigend uitzicht


Maandag 26 september                                      
Ontwaken in Monodendrio
KM 49490

We worden gewekt door overstekende mekkerende, bellende en scheitende geiten en een geitenhoedster die ook een scala aan geluiden produceert die wij nog niet eerder uit een mens hebben horen komen.Als we het trapje afstijgen van ons bed voelen we toch wel van alles in en aan onze onderlichamen, ondanks dat we beiden redelijk sportief zijn.
We ontbijten op ons gemakkie (doen we meestal) en vertrekken rond 10:30 naar het eindpunt van deze weg, waar een prachtig uitzichtpunt op de Vikoskloof moet zijn.


Het is een pittige rit met ...
wederom vele haarspelden bergop. Het landschap is ook weer even bizar. Net als we zeggen ‘wat een apart gesteente rechts en links, zien we een bord langs de weg met ‘Stone Forest’. Stenen Woud, ja daar lijkt het op.
En voor we het weten houdt de weg op. De coördinaten: N 39,9066 E  20,75167. Hiervandaan loopt een ezelspad naar een uitzichtpunt waar we kunnen geen superlatieve benamingen meer voor kunnen bedenken. Het Vikos Balkon!

Bijna duizend meter kijken we de diepte in. Als je net zo waaghalzerig bent als wij neem je links ook nog het uitgehouwen pad langs de rotswand.
Dit gedaan hebbende komen we weer terug op het ‘balkon’ en spreken daar een stel wat een echtpaar uit California blijkt te zijn. De ouders van de man wonen op het eiland Karpathos. Als ik zeg dat het aan het einde van het uitgehouwen pad nog indrukwekkender is zegt hij, ‘No thanks, it’s OK from here’.
We wandelen al babbelend teruglopend naar onze auto’s en hebben het nog even over Nederland. De Amerikaan met Grieks bloed wenst ons nog a nice trip.

We rijden weer terug langs Monodendrio. Iets anders zit er overigens niet op. Dan door Vitsa en op weg naar Aristi. Daarna gaat het weer flink naar beneden en richting Papingo aanhoudend komen we ineens in een soort van tropisch regenwoud. We rijden een zeer smalle betonboogbrug over die de Voidomatis rivier kruist. Hier moet je werkelijk een pauze maken want om hier aan het water onder de gigantische platanen een boterhammetje te eten is wel heel apart. N 39°56’41.4’’ E 20°41’17.4’’.

Die pauze heb je ook wel nodig want als je op je navigatie ziet hoe de te rijden route naar de beide Papingo dorpen gaat verlopen moet je flink aan de bak. We komen eerst door (Megalo) Papingo. Volgens het Womo boekje dat we bij ons hebben (da’s ongeveer de bijbel voor camperaars-www.womo.de) moeten we opletten dat we vóór de kerk rechtsaf gaan, anders blijven we steken midden in het dorp. Net daarvoor is links een grote P waar we 2 campers zien staan die eerder ook al in Monodendrio stonden. De wereld is soms klein in zo’n groot land.
We zien dat deze P een prima overnachtingsplek kan zijn voor de komende nacht maar rijden eerst door naar Mikro Papingo. Vóór de kerk rechts dus en houd het gas erop want het is een steil bochtje!

Rechte vlakke wegen kennen ze hier niet dus jullie snappen het al: slingeren en omhoog. Halverwege schijnt – ook weer volgens Womo – de mooiste zoetwaterzwemplek van Griekenland te zijn. De coördinaten N30°58’21.8’’ E 20°43’33.7’’. Dat willen we zien. Er loopt een pad van ongeveer 50 meter naar toe. Ja, het is werkelijk een aparte plek. Menig sauna zou hier ideeën op kunnen doen voor een buitensauna landschap. Het water is erg helder maar de stenen ondergrond van de ‘baden’ is behoorlijk slipperig en slibberig. Wij zijn er maar niet in gegaan.

Dan denken we dat we hier al van alles hebben meegemaakt; schapen op de weg, geiten, zwerfhonden, katten, schildpadden, egels, slangen, beren(stront), dan komt er opeens een wit wild paard van de slingerweg hinnikend naar beneden gegaloppeerd! De prins had hij/zij onderweg waarschijnlijk al afgeworpen want in de verste verte is er niemand te bekennen. We zijn blij dat we de camper op een kleine parkeerplaats langs de weg hebben staan, en moeten er niet aan denken dat wij daar net omhoog rijden als dat paard de bocht om komt.
Aan honderdvijfentwintig Pk’s onder de motorkap hebben we genoeg, we hoeven er niet nog één bovenop.

Als we zo ongeveer vijf minuten staan te bekomen horen we ineens geclaxonneer. Daar komt het paard weer de weg omhoog gerend, opgejaagd door een auto. We zien dat het paard aan zijn linkerzij bloedt dus die is goed uit de bocht gevlogen. Vier haarspeldbochten verder is hij uit ons zicht.
Tja, wat nu? Die kant willen wij ook op. Wat als het paard weer terugkomt?
We nemen het risico en hopen dat het paard inmiddels achter slot en grendel staat.
Omhoog slingerend en vóór elke bocht toeterend komen we allereerst de opjaagauto tegen. Wáár het paard gelopen heeft is moeilijk te missen, de hele weg ligt vol shit. Nog meer shit als enkele bochten verder het paard ineens midden op de weg staat. We toeteren ook maar. En jawel, langzaam loopt hij voor ons uit en in de volgende bocht de berm in en de begroeide helling op. Poeh poeh, daar zijn we voorlopig van af. Voorlopig want straks moeten we weer terug.
We rijden het laatste stukje naar Mikro Papingo. Net voor de kerk kun je parkeren maar daar sta je wel heel erg schuin met de camper, als er al plek is. Er is ook een P links naar beneden maar die op/afrit is ook vrij smal schuin. Zelf zetten we de camper net in de laatste bocht aan de rechterzijde van de weg. We lopen en fotograferen wat door het dorp maar vinden het eigenlijk wel welletjes voor vandaag.
Na overleg besluiten we terug te rijden naar Megalo Papingo om daar op de P te overnachten en daar ook wat in een restaurant te eten.

Het paard zien we niet meer en tegen 18:00 uur komen we op de P aan. De twee eerder geziene campers staan er ook nog en zo te zien blijven zij ook overnachten. Het is er ook een prima plek voor.
We plaatsen de linker wielen op de oprijblokken want het is wel wat schuin.
De Engelse buurtjes (waren ook in Mondendrio) komen naar buiten en we raken heel leuk aan de praat. Zij trekken een jaar lang rond door Europa met hun Adria camperbus.

We blijken er wat camperen betreft veel overeenkomsten op na te houden.
Ze hebben ook een blog. Ze hebben ook een minilaptop op hun dashboard. Met ook MS Autoroute erop. Ook een soort van statief op het dashboard gemaakt om te kunnen filmen en fotograferen onderweg. Ook dezelfde spullen te hebben om te kunnen internetten onderweg. Ook Picasa te gebruiken voor fotobeheer. En zo gaat het nog even door.
Wie ze wil volgen: www.europebycamper.com.
Overigens heten ze Adam en Sophie. Hele leuke jonge gasten!

Tijd om uit te eten! Na wat rondgelopen te hebben in dit kleine dorp besluiten we te eten bij het restaurant bij de kerk. Gelijk het eerste restaurant wat je tegenkomt vanaf de P.
We zijn de enigen. Niet zo gek want het seizoen is echt bijna voorbij.
Het gaat hier met de menukaart in Griekenland vaak een stukje anders dan bij ons. Ook hier. De ober komt met de ‘menukaart’ aan. Formaat A5 met ongeveer 10 artikelen erop met de prijs erachter. Hij noemt het even snel op. ‘We have pork, we have meatballs with tomatosauce, we have souvlaki, we have beef, we have Greek salade, we have Tzaziki, we don’t have chicken tonight’, en zo nog een paar dingen.
Hij is een beetje bot en de prijzen vinden we wat aan de hoge kant voor Griekenland, maar nu zitten we er toch en we hebben honger.

Allebei een souvlaki maar. Nou is de souvlaki hier in Griekenland van diverse kwaliteit dus je weet maar nooit. ‘Is really fresh and big’ zegt de ober nog.
We bestellen er ook een tzaziki, een Griekse salade en een halve liter witte wijn bij.
Zoals het meestal gaat worden ook hier de borden en bestek gewoon ergens op je tafel gezet/bijna gegooid. Tijdens deze handelingen praat de ober gewoon door tegen wat andere Grieken die een ouzo komen drinken op het terras.
We zorgen zelf dat het eetgerei op de juiste plekken komen. Dan komen op dezelfde manier de wijn en de glazen.
Échte mooie wijnglazen, dat maken we niet vaak mee Dat belooft wat.
Het brood wat eigenlijk altijd vooraf mee geserveerd wordt is ook niet zomaar brood, maar echt lekker vers gebakken.
Als we goed en wel de voortreffelijke huiswijn hebben ingeschonken komt de over met een bordje met iets erop ‘for with the wine’.
Bij nader onderzoek blijken het verschillende soorten aardappeltjes te zien in schil, met wat kappertjes gegarneerd. Hé, da’s apart. Ze lijken wel gekookt te zijn in iets van rozemarijn. Ze zijn koud en ze rijmen werkelijk heel mooi met de witte wijn.
Goh, er wordt toch wel wat aandacht besteed aan het eten, zeggen we tegen elkaar. Dan opeens springt onze ober – waarvan we denken dat hij ook de eigenaar is - op zijn crossmotor die voor de taverne staat, en scheurt zonder licht het dorp in. ‘Die is naar de slager voor onze souvlaki’ zeggen we.
Na vijf minuten komt hij weer even hard terug, niet met de souvlaki maar met een jongetje van misschien net 2 jaar vóór zich op de tank.
Die word gelijk met liefde opgenomen door de ondertussen nieuwe stamgasten. Een paar oudjes zitten naast de deur die naar het binnendeel van het restaurant gaat en nippen lekker aan een ouzootje. Iedereen lijkt iedereen te kennen in dit kleine dorp en de Yassassen en Yassoeen zijn niet van de lucht.

Dan krijgen we de echt hele lekkere tzaziki en de Griekse salade die we zelden op zo’n verzorgde manier hebben geserveerd gezien.
En dan die souvlaki…. Jee, bijna een half keujen (zo noemen ze bij ons een varken). Hij past niet op het bord wat toch al groot is.
De souvlakli hebben wij tot nu toe nog niet zo lekker en mals gegeten. Een echte aanrader dus deze taverne. De wat onbehouwen ober moet je dan maar voor lief nemen.
Bij de souvlaki krijgen we heerlijke verse friet, van verse aardappelen.
Na dit hele goede maal krijgen we nog een schaal met verse blauwe en witte druiven, ‘from the house’.
Tijdens het toetje roept de ober opeens tegen het kleine manneke van alles waarvan wij ‘mama’verstaan. Hij grijpt het jong, zet het weer voorop de motor, en scheurt als een gek zonder licht het donkere dorp in om na vijf minuten terug te zijn.
Voor het heerlijke eten mogen we in totaal € 32 afrekenen. Het was het waard!

Overnachting Megalo Papingo
km  49.540  
N   E

mm2greece2011 weergeven op een grotere kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten